De voordelen van fitness

Fitness oefeningen doen heeft veel voordelen voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De belangrijkste fysieke voordelen van sporten zijn de versterking van je hart, je weerstand en je spieren. Je hart moet hard werken tijdens het sporten, om voldoende bloed naar de spieren te pompen. De spieren spannen zich namelijk ontzettend in tijdens het sporten, waardoor de bloedtoevoer omhoog moet. Hoe vaker je sport, hoe meer je hart gewend raakt aan het harde werken. De kans op hartziekten gaat hierdoor omlaag. 
Je weerstand krijgt een boost van sporten, omdat je immuunsysteem een boost krijgt! Je lichaam wordt weerbaarder tegen bacteriën en virussen. 

Ten slotte is sporten uiteraard goed voor spieren en souplesse. Veel mensen bewegen door de dag heen erg weinig, doordat ze bijvoorbeeld een baan hebben waarbij ze veel achter hun computers moeten zitten. Door te sporten kan men de balans tussen lichamelijke inspanning en rust behouden, en de kans op aandoeningen zoals artrose verkleinen. 
Sporten is ook goed voor de mentale welgesteldheid, omdat het de sporter vrolijker maakt en meer energie geeft. 

Fitness voor vrouwen

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het hoofddoel van fitness beoefenen fitter worden is. Spiermassa kweken, overtollig vet verliezen, en een afgetraind lichaam krijgen, kunnen allemaal tot de doelen behoren die een individu kan hebben. De esthetiek van fitter worden kan voor mannen en vrouwen echter wel verschillen. 

Waar mannen vaak de voorkeur hebben om zichtbare spiermassa op te bouwen, vinden vrouwen het vaak mooier om overtollig vet te verliezen. Hierdoor kunnen de vormen die fitness kan aannemen, toch nog flink uit elkaar liggen voor de twee geslachten. 
Groepslessen voor vrouwen zijn vaak gecentreerd rondom cardio, denk hierbij bijvoorbeeld aan aerobics. Dit zijn motiverende groepslessen, vaak op het ritme van muziek. Aerobics zijn sportsessies gemaakt op basis van uithoudingsvermogen. Het zijn oefeningen waarvan het de bedoeling is dat de sporter ze langere tijd kan volhouden. Hierdoor verschilt het behoorlijk van iets zoals krachttraining. Deze twee vormen van sporten kan je vergelijken met het lopen van een marathon (aerobics) en een sprint trekken (krachttraining). 

Vrouwenfitness in België

In België schieten sportclubs uit de grond alsof het paddenstoelen zijn. In de grote steden zijn er sportclubs in overvloed. Naast sportclubs zijn er ook nog andere vormen van clubs voor de fysieke welgesteldheid. Denk hierbij aan sauna’s, spa’s, clubs met Turkse stoomcabines, en massagesalons. 

Daarnaast heb je sportclubs die gespecialiseerd zijn in bepaalde sporten of sportklassen, zoals Crossfit, yoga, pilates, dansen, zumba, boksen, en ga zo maar door. 
Voor fitness Antwerpen kan men terecht bij een groot aanbod aan fitnessclubs. Er is hier echt voor ieder wat wils. De luxepoezen kunnen terecht bij dure hotels, degenen die opzoek zijn naar rust kunnen terecht bij yoga en pilates studio’s, en degenen die basic fitness willen beoefenen kunnen terecht bij grotere ketens zoals Basic-Fit. 

Terug naar Sport