Drie tips om waardering naar je werknemers te uiten

Een goed bedrijf kan niet zonder goede werknemers. Het kan dan ook zeker geen kwaad om zo nu dan even je waardering te uiten naar jouw collega’s. Dit zorgt er niet alleen voor dat zij zich beter voelen, maar heeft ook positieve effecten op de werksfeer en daarmee de prestaties. Maar liefst 69% van de werknemers geeft namelijk aan harder en beter te gaan werken als ze merken dat hun inzet gewaardeerd wordt. Daarnaast zorgt het uiten van waardering ervoor dat personeel zich meer verbonden voelt met het bedrijf en daarmee dat ze waarschijnlijk minder snel weg zullen gaan. Alleen maar voordelen dus!  Maar hoe kun je nou het beste je waardering uiten? Lees het hier in deze blog.

Geef ze een presentje

Cadeautjes krijgen en geven is altijd leuk. Met klein presentje op zijn tijd, zul je zeker weten een glimlach toveren op het gezicht van je werknemers. Het is extra leuk om gepersonaliseerd cadeautje te geven. Is de herfst weer begonnen? Laat dan bijvoorbeeld een paraplu bedrukken en geef ze deze. Is het bijna kerst? Laat dan een leuke persoonlijke kerstbal maken en geef ze deze. Andere leuke cadeautjes, die ook nog eens handig zijn, zijn waterflessen, mokken of truien. Eetbare dingen als een lekkere chocoladereep doen het ook zeker altijd goed. Het is misschien iets kleins, maar het laat wel zien dat je je personeel waardeert. Daarnaast zorgt een beetje merchandise ook voor het groepsgevoel, wat weer bijdraagt aan een goede bedrijfssfeer. Win-win situatie dus.

Organiseer een leuk team-uitje

Een andere goede manier om je waardering te uiten is door eens in de zoveel tijd een leuk team-uitje te organiseren. Gooi (mits dit mogelijk is natuurlijk) het bedrijf eens dicht voor een dag en neem je werknemers mee om iets leuks te doen. Dit kun je zo groot of klein maken als je zelf wil. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark gaan, een teambuilding activiteit doen, of gewoon een leuk feestje geven. Je zult merken dat iedereen het erg leuk zal vinden en ze het zeker zullen waarderen. Buiten dat je zo iets terug kan geven aan je werknemers, is dit ook een uitstekende manier voor collega’s om elkaar beter te leren kennen.

Gebruik positieve woorden

Tot slot nog de gemakkelijkste manier om je waardering te uiten, namelijk door het gewoon te zeggen. Heeft een werknemer iets goed gedaan, geef dan eens een welgemeend compliment. Je zult zien dat ze dit leuk vinden om te horen en dat ze hierdoor nog meer hun best zullen doen. Wil je net een stapje verder gaan? Roep dan eens iedereen bij elkaar en hou een positieve speech. Benoem de goede kwaliteiten van je werknemers en vertel hen dat je erg blij bent met hun goede inzet voor het bedrijf. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn om een beetje waardering te uiten af en toe en je zult zien dat je er een hoop voor terug krijgt!

Terug naar Business