Japandi, dé interieurtrend voor deze winter

Ben je wel wat uitgekeken op je interieur na al die maanden thuiswerk? We feel you! Nu de winter voor de deur staat en we ons weer wat meer binnen gaan nestelen, wordt het wel tijd om dat interieur nog eens een make-over te geven. Je hoeft daarbij niet meteen al je meubels aan de deur te zetten of elke muur in een ander kleurtje te gieten. Wij doken in de nieuwste interieurtrend, “japandi” en keken hoe je die snel en eenvoudig kan toepassen in je interieur.

Ken je japandi al?

Japa-wie? Ja, wij moesten het ook even opzoeken, maar nu zijn we helemaal verkocht. Het woord japandi staat voor een mix van Japanse en Scandinavische interieurelementen. Beide stijlen hebben namelijk heel wat gemeenschappelijk: veel natuurlijk kleuren en materialen, een eerder minimalistische uitstraling en vooral: heel wat rust. Ideaal voor de winter, dus! Combineer het warme van de Scandinavische stijl – die hier al een tijdje in trek is – met het functionele van de Japanse stijl en je krijgt een perfecte mix van warmte, rust en functionaliteit. Het goede nieuws? Dit is een eenvoudig toe te passen stijl, van raamdecoratie tot je nieuwe bijzettafel: alles kan in japandi-look!

Japandi voor het raam

De winter is klassiek de periode waarin we weer meer binnen doorbrengen. De avond valt al vroeg en we krullen ons allemaal op in de sofa. Het nadeel aan die vroege avonden? Met het licht aan binnen lijkt het van buitenaf wel alsof je in een etalage zit. Goede raamdecoratie is dus geen overbodige luxe.

Om je raamdecoratie een japandi-touch te geven, hoef je geen zotte trucs uit te halen. Denk gewoon in lichte, natuurlijke termen. Ga niet voor zware brocante gordijnen, maar voor lichte houten lamellen. Die stralen meteen die natuurlijke look uit en als overdag de winterzon naar binnen schijnt, krijg je een prachtig schaduwspel op de muur – nog zo’n typisch kenmerk van Japanse interieurs.

Japandi zit in de details

Wil je heel je interieur ver-japandiën, dan kan dat. Laat je dan maar gaan met zachtroze verf, een sofa met afgeronde hoeken, rustige raambekleding en in een zachte kleur zoals lichtgrijs, een hoogpolig tapijt en veel houten meubels met fijne afwerking in rotan. Denk vooral: zacht en natuurlijk.

Je hoeft het echter niet zo ver te zoeken. Met accessoires haal je deze warme trend ook al in huis. Vervang weelderige, al te kleurrijke bloemen bijvoorbeeld door droogbloemen. Die zijn ook nog eens een pak gemakkelijker in onderhoud. En wat ook heel belangrijk is bij japandi: less is more. Haal je innerlijke Marie Kondo boven en verwijder alles wat niet meteen bijdraagt aan de sfeer of waar je niet meteen vrolijk van wordt. Berg rommel op in mooie mandjes en gooi weg wat je niet meer gebruikt. Deze winter wordt dankzij je japandi-interieur heerlijk ontspannend!

Terug naar Shoppen