Een marathon rennen is eigenlijk een activiteit die je ooit zou moeten ondernemen. Het machtige en onoverwinnelijke gevoel wanneer je over de finish komt is met geen pen te beschrijven. Je bent moe, je hebt pijn aan je benen, maar het voelt alsof je de wereld aan kan. Maar hoe begin je aan zoiets? Meer dan 40 kilometer (42 km en 195 meter om precies te zijn) ren je niet zomaar. Wij hebben met de hardloop tips van runningblog Running Support (www.runningsupport.nl) een klein stappenplan opgezet zodat jij die marathon ooit kunt rennen!

Begin op tijd

Het rennen van een marathon is een behoorlijke belasting op je benen, enkels en knieën. Zorg dus dat je genoeg traint en begin op tijd. Op het internet zijn trainingsschema's te vinden en er zijn zelfs websites waar je zelf een schema kunt samenstellen. Je kunt rustdagen aangeven en je kunt zelf kiezen op welke dag je de langere afstanden het liefste rent.

Zorg voor goed eten

Eten is brandstof voor je lichaam. Het is dus belangrijk om goed te eten zodat je lichaam het 42 kilometer lang uithoudt. Vooral de dagen voor de marathon is het een kwestie van koolhydraten laden. Gerechten als pasta en aardappelen doen het goed. Verder is het beter om 6 á 8 keer per dag een kleinere maaltijd te eten dan 3 grote maaltijden.

Begin klein(er): De halve marathon

Voor wie de marathon nog een brug te ver is: op veel plaatsen kun je ook een halve marathon rennen. Dit is dus 21 km (en 97 meter). Als je deze hebt uitgerend, heb je ook meer vertrouwen in de volledige marathon.

Juiste kleding / schoenen

Vooral de juiste schoenen zijn ontzettend belangrijk wanneer je een marathon rent. 42 kilometer is een flinke aanslag op je enkels en knieën, dus schoenen met een goede zool zijn essentieel. Bespaar dus niet op schoenen en ga voor een bekend merk zoals Asics of Nike. You'll thank me later :)

Geloof in jezelf!

Juist! Je moet in jezelf geloven dat je die 42 kilometer kunt rennen. Begin vol goede moed en geef niet op. Het wordt een zware dobber, maar er zijn duizenden mensen die het al ooit hebben gedaan. Het is dus niet onmogelijk. Jij kan dit!

Terug naar Sport