Veel hebben het geprobeerd, maar er zijn er maar weinig die zijn geslaagd. Zowel Nederland als België heeft een grote kweekvijver aan actrices, maar er zijn er niet veel die een succesvolle overstap hebben gemaakt naar Hollywood. Dat is natuurlijk ook ontzettend moeilijk: Europese dames hebben nu eenmaal een accent en je zult het altijd horen. Toch zijn er een paar actrices die het wél is gelukt om op het witte doek in  Amerika te verschijnen... Dit zijn pas krachtige powervrouwen!

Famke Janssen

Ze is één van de weinigen, maar we kunnen toch wel stellen dat Famke Janssen een succesvolle overstap heeft gemaakt naar Amerika. Ze schitterde als Xenia Onatopp naast Pierce Brosnan in James Bond GoldenEye. Ook is ze bekend van haar rol als de telekinetische Jean Grey in de X-Men trilogie naast sterren als Patrick Steward en Halle Berry. Vorige jaar was ze nog te zien in de bioscoop als Lenore Mills in Taken 2, het vervolg op Taken.

Famke vertrok naar Amerika om creative writing and literature te studeren aan de Columbia University. Ze was toen al een aantal jaar in Amerika vanwege haar modellencarrière. Ze tekende bij het prestigieuze Elite en werkte voor grote merken als Chanel, YSL en Victoria's Secret. Toch ligt haar hart meer bij acteren. Ze krijgt wat rolletjes in televisie series en in 1992 krijgt ze haar eerste filmrol. De echte doorbraak komt in 1995 als ze op het witte doek verschijnt als Xenia Onatopp in James Bond. Haar werk wordt beloond met enkele awards, zoals de Saturn Award For Best Supporting Actress voor haar rol in X-Men, The Last Stand. In 2011 maakte Famke haar regiedebuut. Deze Nederlandse dame is dus echt van alle markten thuis.

Lyne Renée

De Vlaamse Lyne Renée is in 1979 geboren als Line van Wambeke. Ze ziet het levenslicht in Oost Vlaanderen waar ze ook naar een strenge nonnenschool gaat. In 2004 studeert ze af aan het Herman Teirlinck Instituut in de richting 'kleinkunst'. Na de opnames van de Nederlandse film Ober gaat ze haar geluk beproeven in Hollywood. Ze gaat in Los Angeles wonen en neemt een artiestennaam aan: Lyne Renée. Ze timmert hard aan de weg, en dat is wel te zien aan het feit dat ze in running is geweest voor de rol van Bond Girl Vesper in Casino Royale. Ze eindigt bij de laatste twee, samen met Eva Green die de rol helaas net voor haar neus wegkaapt.

Toch zit de Belgische schone niet stil: ze vertolkt enkele kleine rolletjes in televisieseries als Parade's End en Strike Back. Momenteel is ze bezig met de opnames van Spite & Malice: Rules To Filmmaking. We denken dat we zeker nog iets gaan horen van dit Vlaamse talent!

Carice van Houten

Wie kent haar niet: de Nederlandse Carice van Houten is in ons kikkerlandje natuurlijk al bekend. Toch is ze haar focus langzaam aan het verplaatsen naar Amerika, want daar zijn ze ook gecharmeerd van de nuchtere en mooie Carice. Ze begon haar internationale carrière met de Engels gesproken Miss Dorothy. Vervolgens kom Valyrie op haar pad, waarin ze naast Tom Cruise schittert als Nina von Stauffenberg. In Black Butterflies speelt ze vervolgens de Zuid Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker.

Amerika is fan van Carice, want in 2012 verschijnt ze regelmatig in de populaire televisieserie Game Of Thrones. Momenteel is ze de film 'The Fifth Estate' aan het filmen, dus dat bewijst wel dat ze niet verlegen zit om werk. Carice heeft de lastige overstap gemaakt. De ultieme doorbraak, zoals de James Bond film van Famke Janssen, heeft zich tot nu toe nog niet aangediend. Maar we weten in ieder geval dat onze Carice niet stil zit.

Terug naar Film