Wanneer we aan de Olympische Winterspelen denken, denken we vooral aan schaatsers. Toch is er een sportvrouw die we niet mogen vergeten: professioneel snowboardster Nicolien Sauerbreij. Deze in 1979 geboren Amsterdamse heerst over de pistes als een ware snowboardkoningin.

Al vanaf jonge leeftijd wordt Nicolien aangestoken met het wintersport virus: haar vader is ski leraar, dus ze staat al snel op de ski's. Op haar 12de begint ze met snowboarden. Wel op een zelfgemaakt board, want in die tijd hielden fabrikanten nog geen rekening met jonge snowboarders. Ze begint wedstrijden te rijden en op haar 14de wordt ze zelfs vierde op het jeugd wereldkampioenschap.

In haar jonge jaren kan ze, door middel van een flinke dosis zelfdiscipline, haar snowboarden combineren met school. In de winter mag ze trainen en hoeft ze niet naar school. Het lukt haar om een diploma te halen, maar ze komt erachter dat haar sport niet te combineren valt met een vaste baan of studie. Daarom besluit ze zich helemaal op het snowboarden te richten met de hulp van sponsors.

Aangezien de Nederlandse niet het hele jaar in de sneeuw zit, bestaat een groot deel van haar training uit non-piste training. Dit betekent dat ze veel fietst, hardloopt en veel krachttraining doet. Verder is ze vaak in Snowworld Landgraaf te vinden waar ze haar snowboard techniek verbetert. Wanneer het mogelijk is, vertrekt Nicolien richting Oostenrijk om de nodige kilometers te maken op de piste. Wie denkt dat dit een relaxte wintersport vakantie wordt, heeft het helemaal verkeerd. De trainingen in de sneeuw zijn namelijk ontzettend intensief.

Momenteel volgt de snowboardster een studie Managementwetenschappen, maar door het drukke schema en de vele trainingen staat haar studie op een laag pitje. Ze heeft besloten om sowieso door te gaan tot de Olympische Winterspelen van 2014, wat op zich wonderbaarlijk is omdat ze na Turijn bijna haar snowboard aan de wilgen had gehangen. “Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb, want ik ben nog prima in vorm. Dat is wel te zien aan de titels en prijzen die ik daarna nog binnenharkte. Ook belangrijk: ik heb er nog ontzettend veel plezier in”.

Ben jij aangestoken door dit wintersport virus? Alles over wintersport vind je op het Snowzone wintersport portaal. Ook voor kleding & materialen advies. Lees bijvoorbeeld deze wintersport kleding & materialen koopgids en je shop avontuur gaat goed van start!

NOTFOUND

Terug naar Sport