Thuiswerken? 5 tips voor een lagere energiefactuur

Hoewel corona de omschakeling naar telewerk in een stroomversnelling heeft gegooid, wordt thuiswerken een blijvertje. Dat we met z’n allen steeds meer thuiswerken, heb je vast al gemerkt aan je energiefactuur. Met enkele eenvoudige tips kan je voorkomen dat je verbruik de pan uitslaat.

1.  Kijk je werkplek na

Als je kan kiezen, gebruik dan liever een laptop dan een desktop. Een desktop verbruikt verbazingwekkend meer (tot 70%!) dan een laptop doordat hij voortdurend stroom vraagt.
Ook met een laptop kan je extra besparen door hem niet continu op te laden. Zo verbruik je immers onnodig energie. Wanneer je laptop opgeladen is, trek je dus de stekker uit. Wanneer je even niet aan het werk bent, beperk je je verbruik door je laptop op sluimerstand te zetten of hem dicht te klappen.

2. Werken op het juiste moment

Wanneer mogelijk, kan het renderen enkele aanpassingen te doen. Werk bijvoorbeeld zoveel mogelijk in het daglicht. Zo heb je geen elektriciteit nodig. Het zonlicht zal de ruimte bovendien op een natuurlijke manier opwarmen en dus verbruik je minder energie. Dat daglicht betekent ook extra natuurlijke energie voor jou!

3. Toestellen en verwarming

Je toestellen en verwarming slurpen de meeste energie. Zet daarom je verwarming lager en trek een trui aan. Niet alleen helpt de friste je concentratie op peil te houden, maar zelfs één graad minder kan je zes procent besparen op je energiefactuur.

Als je zonnepanelen hebt, kan je je wasmachine en/of vaatwasmachine overdag laten draaien. Tijdens je pauze kan je de was buiten te drogen hangen. Een frisse neus halen doet ook wonderen voor je motivatie.

Spaarlampen en ledverlichting zijn een must. Ze zijn initieel wat duurder in aankoop, maar energiezuinige verlichting kopen bespaart je op termijn heel wat geld.  

4. Kleine beetjes maken een groot verschil

Je hoeft geen grote veranderingen door te voeren om bij de volgende energiefactuur een verschil te zien. Door ’s morgens meteen je thuiskantoor grondig te verluchten, laat je het vocht naar buiten. Daardoor kan de ruimte veel sneller opwarmen. Kleine moeite, groot resultaat.

Een onverwacht voordeel van thuiswerken is dat je minder vaak een nieuwe outfit nodig hebt. Je collega’s zien alleen je bovenlichaam, dus als je enkele dagen na elkaar dezelfde broek aan hebt, zal niemand dat merken behalve je energiefactuur, want je kan zo enkele wasbeurten overslaan.  

5. Maak zelf energie

Ook je eigen energie kan het hard te verduren krijgen. Het is daarom belangrijk regelmatig te bewegen tijdens de werkdag. Vooral wanneer de verwarming lager staat en je lange tijd zit, kan je snel kou krijgen en gedemotiveerd worden.

Het kan best gezellig zijn om een dikke trui en sokken aan te trekken, met een thermosje koffie of thee erbij, en af en toe wat jumping jacks te doen om je bloed te laten stromen.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je kou lijdt om energie te besparen, maar enkele van onze tips combineren kan écht een verschil maken op je energiefactuur.

Terug naar Business