Afvallen: hoeveel kilo kun je wekelijks verliezen?

Als we het internet mogen geloven kunnen we tot wel 10 kilo verliezen in 2 weken. Maar hoe zit dit nou eigenlijk? Het aantal kilo’s dat je wekelijks kunt afvallen hangt af van diverse factoren. Deze factoren zijn onder andere je gewicht, vetpercentage, beweging en dergelijke. Maar hoeveel kilo kun je nu écht verliezen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Realistische doelen stellen

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om voor jezelf realistische doelen te stellen. Wanneer je te snel, te veel wilt afvallen is de kans groot dat je gaat terugvallen naar je oude gewoontes, dit noem je het jojo-effect. Wanneer je wilt afvallen is 0,5 tot maximaal 1 kilo per week realistisch en goed voor je gezondheid. Zodra je meer en te snel wilt afvallen in een korte periode heb je kans op een aantal gezondheidsrisico's. Voorbeelden zijn galstenen, tekort aan voedingsstoffen, slechte nachtrust, hoog vochtverlies en het al eerder genoemde jojo-effect. Meer informatie over hoeveel kilo je daadwerkelijk kunt afvallen in een week kun je hier lezen.

Gezond afvallen: hoe doe je dat?

Om een aantal kilo’s te verliezen zijn er diverse stappen die je kunt nemen. Het belangrijkste bij afvallen is minder eten en meer bewegen. Afvallen kan door minder voeding binnen te krijgen dan normaal. Maar zorg er wel voor dat je de juiste voeding binnen krijgt, anders zorg je ervoor dat je lichaam alleen maar honger heeft en daardoor meer gaat eten. Voeding is natuurlijk een cruciaal onderdeel als het aankomt op afvallen, maar naast voeding is het belangrijk om te bewegen. Wanneer je beweegt, bijvoorbeeld door te sporten, verbrand je niet alleen calorieën maar bouw je ook spiermassa op.

Waar begin je?

Maar gezond afvallen, waar begin je? Als eerste is het belangrijk om je huidige situatie te bepalen: waar sta je nu? Je kunt je BMI berekenen en buikomvang meten. Een volgende stap is het bepalen van je einddoel. Zoals we hierboven benoemd hebben is het belangrijk om voor jezelf een realistisch doel te stellen. Een realistisch doel is 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht is al heel reëel. Uiteindelijk maak je hierbij een plan van aanpak voor jezelf, denk hierbij aan de 0,5 tot 1 kilo per week. Meer tips nodig? 7 onmisbare tips om 5 kilo af te vallen lees je op deze pagina!

Terug naar Beauty