5 tips voor wie een trampoline wil kopen

Een trampoline in de tuin is om zoveel redenen een goed idee. Heldinnen kunnen er lekker aan hun lichaam werken, want trampolinespringen is een ongelofelijk goede work-out. Het is ook heel geschikt voor wie wil afvallen. Tegelijkertijd zullen ook de kinderen hun mama’s echte heldinnen vinden als ze zo’n trampoline in huis halen. Ben jij van plan om een trampoline aan te schaffen? Neem dan zeker de onderstaande vijf tips door.

Kies voor de veiligste oplossing: een inbouwtrampoline

Trampolines kan je op twee manieren plaatsen. Je kan kiezen voor een klassieke trampoline of je kan een trampoline ingraven. Voor dat laatste koop je een inbouwtrampoline, hoewel er ook inbouwkits bestaan om een klassieke trampoline in te graven. Over het algemeen krijgt een inbouwtrampoline wel de voorkeur. Deze hebben een lager frame en een aangepast randkussen, veelal met een speciaal soort gaas dat de lucht toestaat om tijdens het springen te ontsnappen. Kies in ieder geval voor een trampoline van een kwaliteitsvol merk (denk maar aan BERG of Etan), waarbij de veren en het frame behandeld zijn om roestvorming te voorkomen. Een inbouwtrampoline staat namelijk voortdurend in contact met de vochtige ondergrond.

Zorg eventueel voor een drainagesysteem

Het ingraven is in principe niet moeilijk. Meer dan een schep, een kruiwagen, wat mankracht (of vrouwkracht!) en een aantal stenen om onder de poten te leggen, heb je niet nodig. Houd wel rekening met de waterafvoer. Dit is sterk afhankelijk van de ondergrond en waar je woont (aan de top van een heuvel of in een dal). Als er veel grondwater blijft staan, zal je ook een drainagesysteem moeten aanleggen.

Denk goed na over de vorm van de trampoline

Inbouwtrampolines zijn net als klassieke trampolines in verschillende vormen te verkrijgen. Meestal gaat het om ronde modellen, maar ook rechthoekige, vierkante en ovalen trampolines komen voor. De meeste mensen kiezen voor een ronde trampoline, omdat deze fijn springt. Dat komt omdat de veerspanning overal gelijk is. Rechthoekige trampolines hebben dan weer het voordeel dat de springer meer controle heeft over zijn sprong. Het is meteen ook de reden waarom professionals op rechthoekige trampolines springen. Bij rechthoekige trampolines is het wel nog belangrijker om te kiezen voor een trampoline van een voldoende hoge kwaliteit. De ovalen trampolines combineren de voordelen van ronde trampolines en rechthoekige trampolines. Het nadeel is dan weer dat ze wat minder eenvoudig in een kleine tuin in te passen zijn, dat ze vaak wat prijziger zijn en dat de keuze over het algemeen beperkt is.

Kies voor een trampoline met een veiligheidsnet

Geef verder de voorkeur aan een trampoline met een veiligheidsnet, ook als je deze inbouwt. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich flink bezeren als ze van een trampoline vallen. Als je geen veiligheidsnet ophangt, zorg er dan op zijn minst voor dat de ruimte rond de trampoline vrij is (minstens 1 meter vrije ruimte en bij voorkeur meer) en dat er een zachte ondergrond rondom de trampoline te vinden is.

Neem contact op met de verzekeraar

Weet dat zaken als trampolines veelal niet zijn gedekt door de brandverzekering. In de familiale verzekering is dat wel het geval, maar dan gaat het vooral over de schade die aan anderen is toegebracht. Bijvoorbeeld als de trampoline is gaan vliegen en het te bont heeft gemaakt bij de buren. Bij veel verzekeraars is het wel mogelijk om aanvullend tuinmeubelen, waaronder de trampoline, te verzekeren tegen bijvoorbeeld stormschade. Vaak geldt er een franchise. Neem contact op met je verzekeraar of verzekeringsmakelaar om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar Sport